Actueel

Hoe De Bionier ontstond

Als kind stond ik al graag in de keuken. Eerst alleen roeren, en kijken hoe mijn vader er iets van maakte. In stapjes ging ik steeds meer dingen zelf doen. Snijden, kruiden toevoegen, proeven, nieuwe kook- en bakmethodes proberen. Toen ik uit huis ging, kreeg ik een schriftje met de recepten van mijn favoriete maaltijden mee. Dit schriftje breidde ik uit met nieuwe recepten. Het is nu een receptenboekje vol herinneringen aan eetmomenten. Van gezonde ouderlijke recepten tot echte studentenprakken, snelle maaltijden, verjaardagsbuffetten, na-het-sporten-met-vriendinnen-maaltijden en gezonde, pure gerechten zonder koolhydraten. Maar ook lekkere gezonde baksels zoals mijn populaire bananenbrood. Een heel dierbaar boekje dus!

Toen ik wat ouder werd en zelf kinderen kreeg, merkte ik dat het niet meer vanzelfsprekend is om energie te hebben en goed in je vel te zitten. Ik werd nieuwgierig naar wat eten met je kan doen en ging ermee experimenteren. Hoewel het voor iedereen anders is, heb ik echt gemerkt dat eten ontzettend veel verschil kan maken in hoe je je voelt. Van puur eten krijg je energie! En wat is het dan zonde dat we de weg kwijt zijn geraakt met wat echt voedsel eigenlijk is. Dat we chemische stoffen toevoegen aan ons voedsel alsof het niks is. Dat ik heb leren koken uit zakjes, alsof dit de enige manier is.

Toen ik begon met leuke blogs op internet lezen, prachtige kookboeken met inspirerende verhalen en foto’s bekijken en informatie zoeken over hoe voedsel geproduceerd wordt, ben ik al vrij snel overgestapt op zoveel mogelijk biologisch eten. En wat me wel direct duidelijk werd, is dat er heel veel lekkers te krijgen is in bioland! Helaas niet allemaal op Terschelling, daar liep ik direct tegenaan. Maar als ik aan de wal was, nam ik vaak weer een tas vol bioboodschappen mee. En op het eiland zocht ik ook zoveel mogelijk producten die lokaal worden geproduceerd. Zo werd onze koelkast steeds biologischer. Maar natuurlijk ben je niet zomaar helemaal biologisch. De kinderen zijn stiekem toch al gewend aan sommige producten, veel artikelen zijn hier gewoon niet te krijgen en een keertje uit eten of patat met ze halen moet ook kunnen toch? (Al maken we patatjes ook graag zelf, van zoete aardappel of knolselderij met een beetje honing en tijm, hmmm!)

En als je je dan toch gaat verdiepen in chemische stoffen die in producten worden gestopt, kom je ook al snel van alles tegen over bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en lichaamsverzorging. Hoe meer je erover weet en leest, en hoe meer je gaat proberen, hoe eerder je zegt, ik wil niet meer anders. En zo poets, smeer en kook ik nu zoveel mogelijk bio.

Misschien is het wel voorbestemd, dat mijn receptenboekje eindigt met pure, gezonde recepten, en daarmee ook de laatste bladzijde gehaald was. Want rond dat moment ontdekte ik wat ik wilde met de rest van mijn leven: mijn passie voor lekker en gezond eten, een energievol lijf en een rijke natuur delen met anderen. En ervoor zorgen dat dit alles ook mogelijk is op Terschelling. Ik zou mijn eigen natuurvoedingswinkel beginnen op Terschelling! Natuurlijk was die winkel er niet zomaar. Er was heel, heel veel geduld en er waren heel veel telefoontjes, tranen, mailtjes, brieven en jaren voor nodig voor ik zover was. Overigens maakten deze jaren het wel mogelijk me nog verder te verdiepen in alle producten die in de biowereld te krijgen zijn.

In elk geval, het pand is er, er zijn geen obstakels meer, we kunnen los! En dit maakt in mij ook wat los zeg! Enorm veel energie, heel veel zenuwen, emoties die alle kanten opgaan en onwijs veel zin om te beginnen! Ik schreef dit in juli 2016. Ondertussen zijn we weer een paar maanden verder en hebben we toch nog meer geduld moeten hebben. Maar nu is de winkel er, de producten staan en YYYYEEEESSSSSSSS!!!!!!! eindelijk kan ik zeggen:
Welkom in De Bionier!

Voor mij is dit een enorme uitdaging, een gok, een superervaring. En natuurlijk kan ik het niet alleen. Heb je opmerkingen, tips en zoek je bepaalde producten die ik nu niet in mijn winkel heb? Alsjeblieft, deel ze met ons, dan maken we er samen een grote aanwinst voor Terschelling van.

Tot in De Bionier!

Liefs,
Sanna

Laat een bericht achter