Recepten

Onze favoriete lasagna

Ons lievelingseten! Het lekkerst wordt ‘ie als je er even de tijd voor neemt. Maar als je koken net zo leuk en ontspannend vindt als ik, is dat geen probleem. Tussendoor, als het staat te pruttelen, kun je natuurlijk gerust even aandacht besteden aan je werk, huishouden, kinderen of een fijn tijdschrift. Maar wat ik het liefste doe tijdens langere recepten: een vriendin aan je keukentafel zetten, een wijntje inschenken en bijkletsen en koken tegelijk.

Wat heb je nodig voor deze overheerlijke lasagna:

 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 500 gram rundergehakt
 • Een pakje pancetta/bacon
 • 1 winterpeen in smalle plakjes – champignons – paprika – bleekselderij – courgette – varieer erop los met de groente, maar net wat je in de koelkast hebt
 • Parmezaanse kaas
 • 1 of 2 bollen buffelmozzarella
 • Spelt lasagnabladen
 • Als je extra groente wilt, dol bent op aubergine zoals ik, of even wat minder koolhydraten wilt eten, vervang dan de lasagnabladen door plakken gegrilde aubergine
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • Wijn
 • Oke, niet zo goed als je op de calorieën wilt letten maar wel erg lekker: bechamelsaus. Die maak je met roomboter, bloem, melk en peper/zout en nootmuskaat.

Neem een grote pan en fruit dan de ui even aan. Doe het gehakt erbij en bak dit rul met wat peper, zout en Italiaanse kruiden. Voeg daarna de gesneden groente en de pancetta toe. Laat dit ongeveer een kwartier bakken, totdat de groente gaar is. Hierna gooi ik altijd een lekkere scheut rode of witte wijn erin (ongeveer een glas) en dan wacht ik tot die helemaal verdampt is. Voeg dan de blikjes tomaten toe en laat alles ongeveer een uur pruttelen (afhankelijk van hoeveel tijd je hebt). Breng tot slot op smaak met peper/zout, (liefst verse) Italiaanse kruiden zoals basilicum, tijm, oregano. Terwijl dit staat te pruttelen, maak ik altijd bechamelsaus:

 • Laat 50 gram boter smelten in een steelpan (ik voeg er vaak een blaadje laurier aan toe!)
 • Voeg 50 gram bloem toe en roer met een pollepel door elkaar.
 • Laat het nu langzaam garen totdat de roux bruinig wordt, en een beetje zanderig aanvoelt.
 • Nu beetje bij beetje de melk toevoegen en roeren met een garde. Laat het een paar minuten zachtjes borrelen en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
 • Nu gaan we bouwen! Als je veel bechamelsaus hebt, of er gewoon gek op bent, begin dan met de helft van de bechamelsaus onderin de schaal. Anders beginnen met een laag saus. Deze dek je af met lasagnabladen en dan doe je weer een laag saus. Leg op de saus dunne plakjes mozzarella, over de hele schaal verdeeld. Weer een laag lasagnabladen en dan de laatste laag saus. Dek af met een laatste laag lasagnavellen en giet hier de bechamelsaus overheen. Tot slot nog een laag parmezaanse kaas erover en dan kan de schaal de oven in. 30 minuten op 200 graden.

Eet smakelijk!

Berichten

 1. Post<br/>Author
  Opdekaart

  Klinkt heerlijk, ik kom ‘m zaterdag proeven!

  Antwoord
 2. Marlies

  Zo dat ziet er zeker goed uit!

  Antwoord

Laat een bericht achter