Producten

Blog: De besste bio muffins van Terschelling

De besste bio muffins van Terschelling

Ik bak graag samen met mijn dochter en dit keer is het wel hèèl erg lekker geworden. Hier lees je hoe ik de beste biologische muffins van Terschelling maakte, met dank aan De Bionier en de zelfpluktuin van Terschelling.

Klaarzetten van de ingrediënten
Ik gebruik blauwe bessen, een pak Vanille Muffin mix van de Rit Organics, drie eieren en 125 gram bio grasboter van de Weerribben. Haal een uur van te voren de boter uit de koekast om zacht te laten worden. Heb je haast dan kun je boter ook even in het ontdooiprogramma van je magnetron zetten. Het bakje blauwe bessen was na een fikse regenbui geplukt bij de biologische zelfpluktuin. Ik heb ze daarom niet hoeven te wassen. Alles op het aanrecht zetten en je bent klaar voor de volgende stap. In het pakje mix zitten witte papieren muffinvormpjes voor als je geen voorgevormde bakplaat hebt. Ik heb daarnaast ook nog een paar andere, gekleurde vormpjes gebruikt. Apart voorverwarmen van je hete lucht-oven is niet nodig, een minuut langer dan de aangegeven baktijd volstaat even goed.

Boter, mix en eieren.
Mijn dochter heeft de boter met een mixer opgeklopt tot een smeuïge massa. Het pakje Vanillie Muffin Mix strooide ik daar beetje voor beetje bij. De eieren ook nog een voor een erbij doen en het werd een prachtig zachtgeel en egaal beslag. Het ruikt heerlijk en je ziet de vele vanille-stipjes er goed in. Daarna natuurlijk snel de mixergardes aflikken, dat voelt zelfs heel verantwoord met deze eieren en ingrediënten uit de biologische winkel.

Beslag in de vormpjes
De hoeveelheid beslag was wat veel voor alle muffin-vormpjes die in het pak zaten. En er is voor zeven vormpjes tegelijk plaats in mijn oven. Daarom heb ik nog een kleine cakevorm gevuld met het beslag. Voor de stevigheid heb ik zeven vormpjes dubbel gebruikt, dus twee papiertjes elk. Ik vulde de onderste helft van de vormpjes met lepels beslag. Daarna liet ik de vormpjes van enige hoogte laten vallen om het beslag beter te verdelen.

Blauwe bessen zijn teer, dus ik heb ze niet geroerd. Ik heb de bessen zachtjes in het beslag gedrukt, zodat ze een beetje ‘onder’ kwamen te staan. Zo kon ik er ook gemakkelijker, naar wens van mijn dochter, een paar zonder en een paar met bessen maken.

Bakken
Na 25 minuten in de oven op 170 graden zijn de muffins mooi bruin. Even kijken of een prikkertje dat je erin prikt, er ‘droog’ uitkomt om te zien of ze gaar zijn. Het bakken van de cake in de vorm duurde ongeveer 35 minuten bij 170 graden.

Nog even over de boter en de muffinmix
Deze bio grasboter van de Weerribben gebruik ik voor het eerst. Ze is superzacht van smaak (echt heel erg lekker). Van de boter die over was hebben we de dag erna heerlijk gesmuld op ontbijtkoek en op brood. Ik heb zelfs de boter even puur geproefd omdat ik bijna niet kon geloven dat het verschil met de supermarktboter zo groot is. Ik denk dat ik geen andere boter meer wil. Het pak Vanille Muffin Mix is me heel goed bevallen en het mooie is dat er bij de Bionier nog veel meer kant en klare pakken te koop zijn. De pakken zijn niet alleen helder geschreven en duidelijk, ze zijn ook nog eens aantrekkelijk om te zien.

BioLogisch
Alle ingrediënten voor deze muffins zijn bio en/of van Terschelling. Het pakje Vanille Muffin Mix is van de Rit Organics. De boter is biologische grasboter van de Weerribben zuivel. Ik kreeg de boter en de mix van De Bionier, de biowinkel op West-Terschelling. De eieren komen van de kippen van mijn dochter, genaamd Pak, Pok en Puk. Mijn dochter heeft een meisjesnaam 🙂 De kippen leven met zijn drietjes in een groot hok vlakbij een moestuin in de duinen van Terschelling. De blauwe bessen heb ik gekregen van de Zelfpluktuin op Terschelling Oosterend, toen ik vertelde dat ik dit stukje zou schrijven.

Er waren ook nog genoeg blauwe bessen over om een fruitmix met appel en druiven mee op te leuken, èn lekker yoghurtijs van te maken en ook nog voor een fles water-met-een-smaakje. Ik vond het heel leuk om de cakejes te bakken en te laten proeven aan allerlei mensen en ik kan niet beter afsluiten dan met de worden van mijn dochter: Ik keur ze goed!

Bedankt Bionier voor dit initiatief en de Zelfpluktuin voor het meedoen.

Jolanda Gooiker

Terschelling

Muffins maken: lekker en gezellig!

Laat een bericht achter